طب سنتی و ماه رمضان یکی از مواردی است که برای بیشتر روزه داران حائز اهمیت است تا بتوانند با یک تغذیه سالم و سبک زندگی درست، روزههای این ماه را به سلامتی بگیرند. به همین دلیل مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر نفیسه حسینی یکتا، به بیان توصیههایی مبتنی بر آموزههای طب ایرانی برای روزهداران پرداخت.
به گزارش بهداشت نیوز، دکتر حسینی یکتا با تبریک فرارسیدن ماه مبارک رمضان، توصیههایی را بر مبنای آموزههای طب ایرانی برای بهرهمندی هرچه بیشتر روزهداران از برکات این ماه پر خیر، بیان کرد.
طب ایرانی با توجه به قدمت چندین هزارساله خود و تاکیدی که بر اصلاح سبک زندگی و حفظ تندرستی دارد، ظرفیتی غنی در راستای ترویج خودمراقبتی بوده و پیروی از آموزههای این مکتب طبی، تاثیر بسزایی در پیشگیری از بروز بیماریها و ارتقای سلامت جامعه دارد.
فهرست مطالب (کلیک کنید)
تغذیه سالم، طب سنتی و ماه رمضان
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت خوردن و آشامیدن را یکی از اصول مهم ششگانه در طب ایرانی دانست و گفت:
در مکتب طب ایرانی تدابیر ویژهای در خصوص اصلاح شیوههای خوردن و آشامیدن، بر مبنای مزاج افراد، مزاج انواع مواد خوراکی، زمان مناسب خوردن و آشامیدن و … وجود دارد که به کار بستن آنها در روزهای معمول و همچنین ماه مبارک رمضان، از عوارض تغذیه نامناسب بر بدن میکاهد:
عدم مصرف آب و مایعات سرد
- بعد از ساعات طولانی روزهداری، نوشیدن آب سرد و یا هر نوشیدنی سرد دیگر هنگام افطار اقدامی آسیبرسان به معده و عامل ضعف این عضو در هضم غذا است
مصرف نوشیدنی و مواد غذایی طبع گرم
- بهتر است افطار با یک نوشیدنی گرم و کمی شیرین و سبک، ساده و زودهضم آغاز شود و بهترین گزینه، مصرف خرما، عسل، انجیر یا کشمش بههمراه یک نوشیدنی گرم است، چراکه علاوهبر افزایش سریع قند خون و رفع ضعف قوا، سبب تضعیف عملکرد معده نشده و مانع پرخوری میشود.
مصرف سبزیجات
- مصرف سبزی خوردن بههمراه خرفه در رفع تشنگی موثر است، بهعنوان دیگر توصیه تغذیهای در وعده افطار است. این کار از بروز یبوست در اثر روزهداری جلوگیری کرده و مصرف سبزیهای پخته در وعده سحری نیز برای این منظور توصیه میشود.
مصرف خاکشیر
- مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت از مصرف متعادل سبزیجات و میوهجات تازه و مواد لعابدار مانند نوشیدن شربت خاکشیر، بهعنوان راهکار دیگری برای رفع عطش در طول روزهداری یاد کرد.
مصرف میوه و آب میوه طبیعی
- وی ادامه داد: یک تا یکساعت و نیم بعد از افطار، زمان مناسبی برای مصرف میوه است و نوشیدن آبمیوههای طبیعی نیز علاوه بر اینکه موجب کاهش شدت عطش میشود، منبع مفیدی برای تامین املاح و ویتامینهای مورد نیاز بدن به شمار میرود.
توصیههای مهم طب سنتی در زمان روزه داری
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با توصیه به خوابیدن در فاصله بین افطار تا سحر، گفت:
خواب کافی
- خوابیدن در این زمان، هر چند به مدت کوتاه، در هضم بهتر معده و ایجاد اشتها در وعده سحری موثر است و با توجه به روزهداری، یک تا دو ساعت خواب در طول روز نیز برای تجدید قوای سیستمهای بدن، بهشرطیکه پیش از غروب آفتاب نباشد، توصیه میشود.
ورزش بعد از سحری
- وی یک تا دو ساعت بعد از خوردن سحری را زمان مناسبی برای ورزشکردن در ماه رمضان دانست و افزود: ورزشکردن در اوج گرسنگی بههیچعنوان توصیه نمیشود و برای جلوگیری از بروز تشنگی در اثر آن، نباید در ساعات گرم روز و یا در مکانهای گرم ورزش کرد.
مواد غذایی ممنوع در ماه رمضان از دیدگاه طب سنتی
دکتر حسینی یکتا با توصیه به پرهیز از پرخوری و رویهمخوری که عامل ضعف معده در انجام عمل هضم است، گفت:
عدم مصرف غذاهای غلیظ و سنگین
- مصرف غذاهای غلیظ و لزج، مانند حلیم، شلهزرد، حلوا و زولبیا و بامیه و مواد غذایی مختلف که ظرفیت هضمی متفاوت دارند، در وعده افطار و فاصله بین افطار تا سحر، موجب سنگینی معده و خواب ناآرام شده و از تمایل به خوردن سحری میکاهد.
وی بر مصرف یک وعده غذای کامل در سحر و بیداری تا حدود یکساعت و نیم پس از آن، برای جلوگیری از سوء هاضمه و بروز علائمی مانند رفلاکس و نفخ، تاکید کرد.
عدم مصرف غذاهای سرخ شده و پرادویه
- مصرف غذاهای خشک، شیرین، سرخشده و پرچرب، نشاستهدار، پر ادویه و تند و مصرف بیش از حد گوشت و همچنین، نوشیدن قهوه، کاکائو و چای پررنگ، از مواردی هستند که سبب بروز تشنگی میشوند و بهتر است از وعده سحری کنار گذاشته شوند.
در پایان باید بگوییم آنچه که به روزه دار کمک میکند، روزها را با کمترین میزان ضعف و تشنگی طی کند، تغذیه مناسب در زمان سحری و افطار است. تغذیهای سرشار از فیبر، آب و مواد مغذی ضروری که کمتر موجب تشنگی شوند.